Kurkuma wzmacnia odporność i zwalcza infekcje
Kurkuma. Właściwości i działanie na organizm.
Prof. Aarthi Narayanan z George Mason University w piśmie „Journal of Biological Chemistry” dowodzi, że kurkuma zwalcza infekcje. Kiedy była mała, w Indiach leczono ją z drobnych infekcji kurkumą. Postanowiła zbadać czy będzie skuteczna także przy ostrych zapaleniach. Badaczka stwierdziła, że kurkuma może hamować namnażanie się w komórkach niebezpiecznych wirusów powodujących gorączkę, poprawić samopoczucie pacjenta, jak i ułatwić działanie właściwych środków przeciwwirusowych.
Kurkuma to inaczej ostryż (ostryż długi, ostryż domowy, Curcuma Longa), szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. Kurkuma ma podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny, gorzkawy smak i jest popularna w kuchni azjatyckiej jako przyprawa. Przyprawa ta pochodzi z Indii, otrzymuje się ją z korzenia podobnego do imbiru. Kurkuma łagodzi skurcze menstruacyjne, choroby układu oddechowego, choroby pasożytnicze, niedrożność wątroby i stany zapalne. Niestety, kurkumina zawarta w kurkumie jest słabo przyswajalna po spożyciu. W celach zdrowotnych rozwiązaniem jest przyjmowanie jej wraz z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę, znacznie poprawiającą wchłanianie kurkuminy.
Kurkumina zawarta w kurkumie aktywuje katelicydynę – znajdujący się w ludzkim organizmie peptyd, który pomaga zapobiec infekcjom bakteryjnym (w tym gruźlicy), wirusowym i grzybiczym – zwiększając trzykrotnie jej poziom.
Zdaniem naukowców nieleczone zawczasu stany zapalne są przyczyną 60% chorób, zwłaszcza chorób serca, chorób dróg oddechowych, nowotworów i Alzheimer’a.
W 2011 roku w magazynie Proceedings of the National Academy of Sciences podano, że nawet 25% wszystkich nowotworów wywołanych jest przez chroniczny stan zapalny.
Silne właściwości przeciwzapalne kurkumy skuteczniejsze od najbardziej popularnych leków – aspiryny i ibuprofenu i to, bez znaczących skutków ubocznych, wykazano podczas badań opublikowanych w czasopiśmie Oncogene.
Wiele informacji naukowych, odnośnie działania kurkuminy można znaleźć w wortalu dotyczącym neuropsychofarmakologii (nature.com)
Ostryż (Curcuma longa) jest znany z właściwości chemoprewencyjnych, neuroprotekcyjnych i przeciwzapalnych. Stosowano ją w leczeniu wielu chorób ze składnikiem zapalnym, w tym reumatoidalnym zapaleniem stawów, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz przy cukrzycy (obniża poziom cukru i choresterolu).
Co ciekawe, kurkuma może być również skuteczna w leczeniu zaburzeń psychiatrycznych, takich jak duże zaburzenie depresyjne. Ostatnie badania z podwójnie ślepą próbą i grupą kontrolną placebo wskazują, że działanie kurkuminy jest szczególnie wyraźne u pacjentów z atypową depresją, która jest związana z objawami somatycznymi i wysokim poziomem cytokin zapalnych. Podobnie badania przedkliniczne pokazują, że kurkumina podawana gryzoniom podczas ekspozycji na przewlekły stres zmniejsza rozwój zachowań depresyjnych i zapobiega wywołanym stresem zmianom morfologicznym i funkcjonalnym hipokampu.
W 2007 roku, doktor Milan Fiala z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles dowodził, że kurkumina reguluje procesy naprawcze w mózgu . W piśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” informował, że substancja o nazwie BDMC (składnik kurkuminoidów występujących w kłączach ostryżu) stymuluje system immunologiczny do niszczenia białek, które utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych w mózgu, wywołując u chorych zaburzenia pamięci i zaburzenia osobowości.
Podobnego odkrycia dokonali w 2014 roku niemieccy naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich. Na łamach pisma „Stem Cell Research and Therapy” dowodzili, że, kurkuma może przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu, i powstrzymywać Alzheimera.
Ostryż, czyli Curcuma longa L., umożliwia supresję, opóźnianie lub inwersję kancerogenezy.
W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach chorych na nowotwór skóry kurkuma zmniejszyła wielkość guzów o 30 proc., a częstotliwość ich występowania o 87 proc. w porównaniu z grupą kontrolną. U pacjentów z polipami jelita, (stan przedrakowy), którym przez 6 miesięcy podawano kurkuminę, liczba polipów spadła średnio o 60 procent a ich rozmiar zmniejszył się o połowę. Naukowcy odkryli także, że u myszy z rakiem piersi kurkumina hamuje przerzuty do płuc.
Kurkumina jest również opisywana, jako środek przeciwnowotworowy, przeciwutleniający i przeciwzapalny zdolny do indukowania apoptozy w wielu układach komórkowych. Apoptoza to naturalny proces zachodzący w organizmach zwierząt i ludzi. To naturalna, zaprogramowana genetycznie śmierć komórki w celu pozbycia się przez organizm tych uszkodzonych, zakażonych, zmutowanych i zbędnych. Do ich eliminacji dochodzi bez wywoływania stanu zapalnego czy uszkodzeń tkanek. Apoptoza pełni bardzo ważną rolę w organizmie, a zaburzenia w tym procesie są oznaką chorób degeneracyjnych lub nowotworowych. Kurkumina w sposób naturalny uruchamia apoptozę regulując korzystnie procesy zdrowotne organizmu. Kurkumina stosowana jest jako podkład do maseczek upiększających – świetnie poprawia cerę. W przemyśle spożywczym kurkuma wykorzystywana jest jako barwnik E-100 z uwagi na jej silne właściwości barwiące.
Trzydniowa kuracja Andrzeja Rygielskiego.
W celach zdrowotnych już kilkukrotne spożycie kilku gramów kurkuminy (pół łyżeczki do herbaty) zmieszanej z odrobiną pieprzu przynosi pożądane efekty (np. przez trzy dni rano i wieczorem). W razie konieczności można trzydniową kurację powtórzyć. Sproszkowaną kurkumę można także stosować na zmiany skórne mieszając z wodą (najlepiej poleżeć i poczekać do wyschnięcia).
Źródła:
1. Anti-inflammatory Effect of Curcuma longa and Allium hookeri Co-treatment via NF-κB and COX-2 Pathways
https://www.nature.com/articles/s41598-020-62749-7
2. Chemopreventive and therapeutic effects of curcumin – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304383504007232?via%3Dihub
3. Curcumin reverses impaired cognition and neuronal plasticity induced by chronic stress
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0028390809001634?via%3Dihub
4. The Role of Curcumin in Modulating Colonic Microbiota During Colitis and Colon Cancer Prevention
https://academic.oup.com/ibdjournal/article/21/11/2483/4579107